Pejzanka – pyszna jesienna zupa rozgrzewająca
Składniki
- Skrzydła z indyka
- Kiełbaska wieprzowa
- Włoszczyzna
- Ziemniaki surowe + zmiksowane z ciepłym mlekiem
- Śmietana wymieszana z żółtkiem jaja kurzego
- Czosnek
- Tymianek, sól i pieprz oraz natka pietruszki
Sposób przygotowania pejzanki:
Do gorącego bulionu wrzucić włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut. Kiełbaskę pokroić w kosteczkę podsmażyć na patelni, potem wrzucić do zupy.
Ugotowane ziemniaki pognieść bardzo dokładnie z mlekiem na pure, wrzucić do zupy, dodać zmiażdżony czosnek, gotować przez parę minut. Żółtko połączyć ze śmietaną, mieszankę zahartować 2 łyżkami gorącej zupy, wlać, dodać tymianek, sól i pieprz, zagotować. Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.
Gwarantujemy, że bez dokładki się nie obędzie. 🙂
Nasze przedszkolaki zajadały z apetytem i dokładkami 🙂
Koniecznie musicie Państwo spróbować 🙂
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
- Szklanka suchej białej fasoli
- 5 sztuk suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku (lub inna przyprawa według uznania)
- 3 jajka (ugotowane na twardo)
- Pieprz i sól do smaku
Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę do naczynka. Po przestudzeniu fasoli dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, sól i pieprz. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli pasta będzie za gęsta, można dolać odrobinę wody odlanej z ugotowanej fasoli.
Idealna do smarowania pieczywa.
BUDYŃ JAGLANY
- 2 szklanki mleka (może być roślinne, kokosowe, krowie)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 15-20 sztuk daktyli
- 1 gorzka czekolada
- Szczypta soli morskiej
- Odrobina oleju kokosowego
Kaszę opłukać i gotować z mlekiem, daktylami, solą i olejem kokosowym około 20 minut. Po ugotowaniu i lekkim schłodzeniu zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z owocami, orzechami lub gorzką czekoladą.
Ciasto marchewkowe „Pszczółek”
- 1,5 szklanki startej marchewki (startej na drobnych oczkach);
- 1,5 szklanki mąki;
- 4 jajka;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka cukru;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę. Powoli dolewamy olej ciągle mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na końcu wsypujemy marchewkę i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 180 oC.
Sprawdzony przepis, polecamy.