Pejzanka – pyszna jesienna zupa rozgrzewająca

Składniki

  • Skrzydła z indyka
  • Kiełbaska wieprzowa
  • Włoszczyzna
  • Ziemniaki surowe + zmiksowane  z ciepłym mlekiem
  • Śmietana wymieszana z żółtkiem jaja kurzego
  • Czosnek
  • Tymianek, sól i pieprz oraz natka pietruszki

Sposób przygotowania pejzanki:
Do gorącego bulionu wrzucić włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut. Kiełbaskę  pokroić w kosteczkę  podsmażyć na patelni, potem wrzucić do zupy.
Ugotowane ziemniaki pognieść bardzo dokładnie z mlekiem na pure, wrzucić do zupy, dodać zmiażdżony czosnek, gotować przez parę minut. Żółtko połączyć ze śmietaną, mieszankę zahartować  2 łyżkami gorącej zupy, wlać, dodać tymianek, sól i pieprz, zagotować. Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.

Gwarantujemy, że bez dokładki się nie obędzie. 🙂

Nasze przedszkolaki zajadały z apetytem i dokładkami 🙂

Koniecznie musicie Państwo spróbować 🙂

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI

  • Szklanka suchej białej fasoli
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku (lub inna przyprawa według uznania)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • Pieprz i sól do smaku

Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę do naczynka. Po przestudzeniu fasoli dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, sól i pieprz. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli pasta będzie za gęsta, można dolać odrobinę wody odlanej z ugotowanej fasoli.

Idealna do smarowania pieczywa.

BUDYŃ JAGLANY

  • 2 szklanki mleka (może być roślinne, kokosowe, krowie)
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 15-20 sztuk daktyli
  • 1 gorzka czekolada
  • Szczypta soli morskiej
  • Odrobina oleju kokosowego

Kaszę opłukać i gotować z mlekiem, daktylami, solą i olejem kokosowym około 20 minut. Po ugotowaniu i lekkim schłodzeniu zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z owocami, orzechami lub gorzką czekoladą.

Ciasto marchewkowe „Pszczółek”

  • 1,5 szklanki startej marchewki (startej na drobnych oczkach);
  • 1,5 szklanki mąki;
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka oleju;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę. Powoli dolewamy olej ciągle mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na końcu wsypujemy marchewkę i cynamon. Dokładnie mieszamy.

Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 180 oC.

Sprawdzony przepis, polecamy.